
در تحقيق مذکور سیستم آبياري قطره ای نواری برخی از مزارع استان همدان در محصولاتی نظیر سیب زمینی، چغندرقند، هندوانه، خیار و گوجه فرنگی مورد ارزیابی فنی و اقتصادی قرار گرفت. متوسط حجم آب مصرفی محصولات سیب زمینی، چغندرقند، هندوانه، خیار و گوجه فرنگی به ترتیب 9744، 11920، 6688، 7948 و 10255 متر مکعب در هکتار تعیین شد. متوسط بهره وری آب در محصولات فوق به ترتیب 4/2، 6/6، 8/6، 8/7 و 7/2 کیلوگرم بر مترمکعب تعیین شد. نتایج نشان داد که علیرغم استفاده از سامانه آبیاری قطره ای در بعضی مزارع، حجم آب آبیاری به دلیل اجرای غیر اصولی و مدیریت نامناسب سامانه آبیاری، عدد بالایی بوده است. مقایسه میزان نیاز آبی محاسباتی با میزان آب آبیاری در برخی از مزارع هندوانه، چغندرقند و خیار نشان دهنده کم آبیاری در این مزارع بود. تحلیل اقتصادی نتایج نشان داد که استفاده از سامانه آبیاری قطره ای در محصولات گوجه فرنگی و خیار در کلیه مزارع مورد مطالعه از بازده اقتصادی بالایی برخوردار بودند. عدم توجیه اقتصادی این سامانه در برخی مزارع چغندرقند، سیب زمینی و هندوانه ناشی از سطح پایین دانش فنی و مدیریتی بهربرداران می باشد.