تاریخچه :
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی یکی از مؤسسههای پژوهشی زیرمجموعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) بوده و تنها بازوی پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی برای حل مسائل و مشکلات مرتبط با حوزه فنی و مهندسی کشاورزی کشور است. این مؤسسه با توجه به نیاز بخشهای اجرایی در زمینه مسائل فنی و مهندسی بخش کشاورزی، با شناسایی وظایف و اولویتهای پژوهشی خود در سال 1369 تأسیس شد. ستاد مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در استان البرز (شهرکرج) قرار دارد و شامل 5 بخش پژوهشی مهندسی آبیاری و زهکشی، مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، مهندسی صنایع غذایی و فناوریهای پس از برداشت، مهندسی گلخانه و بخش تحقیقات هوشمندسازی کشاورزی است. مؤسسه علاوه بر ستاد، در 15 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استانی شامل آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، اردبیل (مغان)، خوزستان (اهواز)، کرمان، اصفهان، گلستان، فارس، خراسان رضوی، همدان، سمنان (شاهرود)، جنوب استان کرمان (جیرفت و کهنوج)، مرکزی (اراک)، صفیآباد (دزفول)، و سیستان و بلوچستان دارای بخش تابعه بوده و همچنین در مراکز تهران (ورامین)، گیلان، هرمزگان، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی و قزوین، دارای نیرو یا گروه پژوهشی است.
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در سال 1402 دارای بیش از 200 نفر نیرو در ستاد و مراکز استانی است. در سال 1402 از این تعداد، 152 نفر عضو هیأت علمی و پژوهشگر غیر هیأت علمی (135 نفر هیأت علمی و 17 نفر پژوهشگر غیر هیأت علمی) در ستاد و بخشهای تابعه مشغول به کار بودهاند. از مجموع اعضای هیأت علمی و پژوهشگران غیر هیأت علمی 116 نفر دارای مدرک تحصیلی دکتری و بقیه دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد، و نسبت اعضاء هیأت علمی و پژوهشگران غیر هیأت علمی (کارشناسی ارشد و دکتری) به کل نیروهای مؤسسه بیش از 60 درصد بوده است.
مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی در راستای اجرای نتایج فعالیتهای پژوهشی و تحقیقات تقاضامحور یکی از مؤسسات پیشرو بوده به طوریکه بیشتر پروژههای انجام شده در این مؤسسه به سفارش دستگاههای اجرایی مختلف و بخش خصوصی است. رویکرد مؤسسه از سال 1399 مبتنی بر "توسعه فناوری"، "اجرای پژوهشهای دانشبنیان" و ریلگذاری فعالیتهای پژوهشی با تمرکز بر شاخصهای امنیت غذایی، ارتقای بهرهوری، تولید ثروت برای کشاورزان و بخش کشاورزی، و کاهش ارزبری است. اولویتها و اهداف مهم مؤسسه به شرح زیر است:
Ø پژوهشهای اساسی، کاربردی و تطبیقی که منجر به توسعه و بهبود در حوزههای آبیاری و زهکشی، ماشینها و تجهیزات کشاورزی، صنایع غذایی و فناوریهای پس از برداشت، محیطهای کنترلشده، و بهکارگیری فناوریهای نوین و هوشمند میشود.
Ø توسعه سختافزار و فناوری با همکاری سایر مؤسسات سازمان تات برای تولید و فرآوری در زمینه محصولات زراعی، باغبانی، آبزیپروری و دامپروری
Ø مشارکت در تصمیمگیریها و سیاستگذاریهای کلان در زمینه آبیاری و زهکشی، ماشینهای کشاورزی و مکانیزاسیون، صنایع غذایی و فناوریهای پس از برداشت، مهندسی گلخانه و هوشمندسازی کشاورزی
Ø مرجعیت اطلاعات در زمینه مهندسی کشاورزی
Ø همکاری با سازمانهای ملی و بینالمللی مرتبط برای دستیابی به اهداف مذکور