
بر اثر حمله سن گندم ،آرد تولیدی مرغوب نبوده و خاصیت نانوایی ندارد و موجب ضایعات شدید در در فراوردههای تولیدی از آن میشوند. سنهای بالغ با فرو بردن خرطوم خود و ترشح بزاق که حاوی آنزیم پروتئاز است موجب تجزیه پروتئین گلوتن که عامل اصلی خواص نانوایی گندم است، میشود. این اثر هیچگونه ضرر تغذیهای و بهداشتی برای انسان ندارد و فقط خواص نانوایی بویژه کشسانی را تحت تأثیر قرار میدهد. محمولههای گندم با سنزدگی بیشتر از 1 درصد تحویل گرفته نمیشوند و برای مصارف خوراک دام مصرف میشود. اختلاط آرد محمولههای حاوی گندم سنزده با آرد گندمهای سالم از دلایل اصلی ضایعات این دسته از فراوردهها در ایران به شمار میرود. هدف این طرح بررسی کاربرد آرد گندم سنزده در فراوردههای پخت نیازمند آرد گندم ضعیف نظیر بیسکوئیت و کلوچه بود تا ضمن کاهش ضایعات پس از برداشت گندم، این نوع گندم خارج شده از چرخه مصرف نان به چرخه مصرف سایر فراوردههای پخت وارد شود. با افزایش جایگزینی آرد گندم سالم با سنزده رنگ هر دو نوع فراورده تیرهتر شد. این در حالی بود که استفاده از آرد سنزده و افزایش میزان آن در فرمولاسیون بیسکوئیت و کلوچه به ترتیب منجر به افزایش و کاهش حجم شد. همچنین نمونههای حاوی 5 و 10 درصد آرد گندم سنزده از ویژگیهای حسی مطلوبتر و امتیاز پذبرش کلی بیشتری برخوردار بودند. براساس نتایج حاصل از این تحقیق جایگزینی 10 درصد آرد گندم سالم با آرد گندم سنزده در فرمولاسیون بیسکوئیت و کلوچه توصیه میشود.
