دوشنبه ۱۹ آذر ۱۴۰۳  -  Monday, December 9, 2024
جستجوی پیشرفته
خراسان رضوی
 عبارت *      جستجوی پیشرفته

اثر روش‌ها و سطوح مختلف آب آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی زعفران
زعفران گیاهی است که فصل رشد آن در بین گیاهان زراعی مناطق مختلف خراسان بیشترین تطابق را با بارندگی این مناطق دارد. به عبارت دیگر با شروع بارندگی های پاییزه رشد گیاه شروع و با اتمام بارندگی‌های بهاره رشد آن خاتمه می یابد. با این حال در سال‌هایی که بارندگی به اندازه کفایت نیست باید آبیاری زعفران با روشهای مختلف آبیاری انجام گردد. از طرفی مدیریت آبیاری در مناطق زعفران کاری اکثرا سنتی و معمولا روش آبیاری کرتی تا نواری می باشد. بر این اساس بررسی تاثیر استفاده از روش‌هایی نوین آبیاری (بارانی و قطره ای) با درصدهای مختلف آب آبیاری روی خصوصیات کمی و کیفی زعفران از اهمیت تحقیقاتی بالایی برخوردار است.

مجریان این پژوهش محمد جلینی- حمیدرضا شریفی بودند که به صورت آزمایش کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (ایستگاه تحقیقات گناباد) در سالهای زراعی 1402-1399 انجام شد. در این تحقیق تیمار روش آبیاری (شامل روش‌های کرتی، قطره‌ای (نوار تیپ) و بارانی (پی‌فلکس) در کرت اصلی و سطوح مختلف آب آبیاری (شامل تامین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) در کرت فرعی قرار داشتند و هدف از انجام آن تاثیر روش‌ها و سطوح مختلف آب آبیاری روی خوصیات کمی و کیفی زعفران بود. نتایج نشان داد تغییر روش آبیاری از کرتی به بارانی (پی‌فلکس) در سالهای مورد مطاله (1399، 1400، 1401 و 1402) به ترتیب سبب 64، 220، 184 و 238 درصد افزایش در عملکرد خشک کلاله در مترمربع و 83، 240، 220 و 260 درصد افزایش در بهره‌وری آب گردید. همچنین بالاترین مقادیر صفات اندازگیری شده با تامین 100 درصد نیاز آبی به دست آمده و کاهش تامین نیاز آبی زعفران از 100 به 50 درصد در سالهای 1399، 1400، 1401 و 1402 به ترتیب موجب 17، 31، 37 و 46 درصد کاهش در عملکرد خشک کلاله شده و بهره وری آب در این سالها به میزان 41، 36، 24 و 10 درصد افزایش یافت

 


۱۴۰۳/۰۸/۲۹
تعداد نمایش: ۱۹
مشاهده اخبار گروه خبری 'خراسان رضوی'

نظر و امتیاز برای این خبر
 
نام و نام خانوادگی:
1 2 3 4 5
لطفا نظر خود را بنویسید:
 
آمار مشاهده صفحات