متخصصین علم تغذیه مصرف 2/5-1/5 لیتر مایعات در روز را برای بزرگسالان توصیه مینمایند. افرادي که در نواحي گرمسير زندگي ميکنند و يا فعاليت شديد بدني دارند، به مايعات بيشتري نياز دارند. استفاده از نوشابههاي غيرالکلي يکي از راههاي عمده رفع عطش است. گرچه نوشابههاي گازدار همچنان محبوبترين نوشيدني در ميان عامه مردم هستند اما نوشیدنیهای طبيعي يکي از بهترين جايگزينها براي نوشابه گازدار رايج است و از نظر بهداشتي و ارزش غذايي بالاتر از نوشابه گازدارمیباشند. در دهههاي اخير به موازات افزايش ميزان آگاهيهاي بهداشتي عمومي و اهميت يافتن مسأله حفظ سلامت، بهويژه در جوامع صنعتي، مصرف سرانه انواع نوشیدنیهای طبیعی نيز بهطور مرتب افزايش يافته است. استفاده از این نوع نوشیدنیها براي مصرفکننده بسيار راحتتر بوده، ضمن قابلیت دسترسی در کلیه زمانها و مکانها، عمر ماندگاري بیشتری نیز دارد. در راستای این تغییر ذائقه، تولید و ترویج مصرف نوشیدنیهایی بر اساس پسته، گردو، فندق، بادام، عناب، چغندر لبویی و غیره که اخیراً و برای اولین بار توسط محققین مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ارائه گردیده است میتواند تحولی در تولید محصولات سالم با ارزشهای فراویژه (غذا-دارو) را در پی داشته باشد. در حال حاضر و در راستای انجام تحقیقات کاربردی مصوب موسسه، چهار محصول نوشیدنی گردو، پسته، فندق و نوشیدنی چغندر قرمز (لبویی) با قابلیت پذیرش و ماندگاری بالا تولید گردیده و دانش فنی آن به لحاظ اختراع و نوآوری مورد تایید علمی و فنی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران قرار گرفته است.
پسته، گردو و فندق در رژیم غذایی به عنوان مغزها از ارزش تغذیهای بسیار بالایی برخوردار میباشند. متأسفانه اکثر تحقیقات بر روی این محصول بر بستهبندی تکیه دارد و تنوع در تولید محصولات جدید با استفاده از محصولات تازه یا خشک بسیار اندک است. همچنین در سالهای اخیر شاهد یک رکود و ایستایی در صنعت نوشیدنی ها می باشیم. تولید و مصرف نوشیدنی از مغزها علاوه بر رفع مشکلات مذکور به دلیل دارا بودن بسیاری از املاح و ریز مغذیها به ویژه آهن، خونساز بوده، سبب تقویت ذهن و تقویت معده می گردد از طرف دیگر حاوی آنتیاکسیدان، ویتامین و غیره بوده که در کل از ارزش تغذیهای بالایی برخوردار است. علاوه بر این استفاده از نوشیدنی مغزها در برخی سنین به ویژه کودکان و نوجوانان علاوه بر جذابیت و پذیرش بهتر، مکمل خوبی در رژیم غذایی آنها خواهد بود. برای تولید این محصولات میتوان از مواد اولیه ارزان قیمت (با ارزش بازارپسندی کمتر در مقایسه با محصول درجه یک و صادراتی) استفاده کرد که ضمن اقتصادی بودن تولید از بخش عظیمی از ضایعات کشاورزی نیز جلوگیری خواهد شد. در واقع این محصولات پاسخی برای رفع محدودیتها و در دسترس ساختن مواد غذایی با ارزش است که میتوان در آن از مکملهای غذایی و ویتامینها نیز به عنوان افزودنی استفاده نمود.
چغندر قرمز نیز از جمله محصولات کشاورزي است که کاربرد صنعتي ندارد و تنها به شکل بخارپز مصرف ميشود. اين در حالي است که اين ترکيب از ارزش غذايي فوق العاده زيادي برخوردار است. رنگ قرمز در اين محصول به دليل وجود رنگدانه آنتوسيانين ميباشد که به دليل خاصيت آنتي اکسيداني، از ابتلا به سرطان جلوگيري ميکند. همچنين مصرف روزانه اين نوشيدني سبب کاهش فشار خون و سلامت مغز ميگردد. علاوه بر این با استفاده از سبزیجات مکمل در فرمولاسيون به منظور ارتقاء طعم و مزه، ارزش غذایی آن نیز بیش از پیش ارتقاء یافته است.
سالیانه مقدار بسیار بالایی از این محصول کشاورزي با ارزش برداشت ميشود که به دليل حضور رنگدانه قرمز، نميتواند وارد خطوط استخراج قند در صنعت گردد و مصرف آن محدود ميباشد. به همین دلیل تولید نوشیدنی از چغندر قرمز علاوه بر توسعه صنایع تبدیلی آن پاسخی برای رفع محدودیتها و در دسترس ساختن مواد غذایی با ارزش است که میتواند اين محصول کشاورزي را که مصرف آن در تمامي فصول امکانپذير نميباشد به محصولي تبديل نمود که در مصرف آن محدوديتي نمي باشد و نوشيدن آن، انسان را از ابتلا به بسياري از بيماريها ايمن مي سازد. لازم به ذکر است که این دسته از نوشیدنی ها به دلیل تحمل فرآیند حرارتی (سالمسازی) از ماندگاری بالایی برخوردارند و قابلیت بسته بندی در وزنها و حجم های متفاوتی را دارا میباشند.